• Slecht geslapen? Acht tips voor een gezonde, herstellende slaap
Er zijn zo van die nachten dat je elk uur op de wekker ziet. Je ligt te woelen, je vindt geen goede houding,
je krijgt je gedachten niet uitgeschakeld… ‘s Morgens ben je een wrak. Als dit niet onbekend in de oren klinkt,
moet je zeker verder lezen, want goed slapen is essentieel voor je gezondheid en welzijn. 

Goed slapen is essentieel voor lichaam en geest

Je lichaam en geest moeten zich kunnen herstellen en hebben daarvoor voldoende tijd nodig. Om fris en monter aan de dag te beginnen, is een goede nachtrust cruciaal. Maar het gaat veel verder dan dat. Een slechte nacht werkt op je gemoed en op je productiviteit.  Je raakt sneller geïrriteerd en je prestaties nemen af. Bovendien ben je na een slechte nacht sneller geneigd om ongezond te eten. 

En dat is nog niet alles. Als de slaapproblemen aanhouden, heeft het zelfs een effect op je immuunsysteem. Het verhoogt de kans op ziekten. Het is bewezen dat mensen met slaaptekort vatbaarder zijn voor COVID-19 en andere ziekten. 

Een lange, diepe en regelmatige slaap is dus de boodschap. Maar dat is niet voor iedereen evident. Met deze 8  tips helpen we je terug op weg naar dromenland. 

Met deze acht tips ben je zo weer in dromenland

Tip 1: Met de regelmaat van de klok

Een vast slaappatroon bevordert de nachtrust. Probeer dus zoveel mogelijk op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan, zodat uw lichaam het patroon leert en zich ernaar begint te gedragen.

Tip 2: Ontspannen zonder scherm 

Niets nieuws, maar wel een cruciale. We hebben een interne klok die ons lichaam vertelt wanneer we moeten slapen en wanneer we moeten opstaan. Die klok wordt gestuurd door een hormoon, melatonine genaamd. Als het donker wordt, zorgt melatonine ervoor dat uw hartslag verlaagd en u slaperig wordt. Het blauwe licht van een scherm (tv, tablet of smartphone) zorgt ervoor dat de productie van melatonine wordt uitgesteld. Neem dus een leuk boek of luister naar muziek en voel de slaap over je neerdalen.  Ook een warm bad kan wonderen doen, zeker als je rustgevende aroma’s zoals lavendel gebruikt.

Tip 3: Voldoende beweging doorheen de dag, maar niet vlak voor het slapen

Een actieve dag gehad? Dan is de kans groot dat je beter slaapt. Ga dus lekker sporten, wandelen of fietsen en zorg dat je voldoende beweging hebt gehad, maar doe het niet vlak voor het slapen, want dan zit je lijf nog vol energie. Een uurtje of 2 – 3 tussen de activiteit en het slapengaan is perfect. 

Tip 4: Geen koffie, sigaretten of (teveel) alcohol

Van cafeïne wordt je wakker, of krijg je althans dat gevoel. Het is dus logisch dat je best geen koffie drinkt voor het slapengaan. Alcohol mijd je best ook voor je naar bed gaat. Je hebt misschien de indruk dat je makkelijker in slaap valt na een paar glazen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Bovendien slaap je onrustig en is de kans groot dat je moet opstaan om naar het toilet te gaan. Ook nicotine werkt niet bevorderend voor de nachtrust. Kies dus voor water of een glas warme kruidenthee zonder theïne, zoals bijvoorbeeld kamille.

Tip 5: Een frisse, donkere kamer

Het is gezellig om de chauffage in de slaapkamer aan te zetten, zodat je lekker warm in bed kan kruipen. Maar om goed te slapen is een koele temperatuur en frisse lucht eigenlijk beter. Dus ramen open is de boodschap. Zorg er wel voor dat de kamer goed verduisterd is, zodat je sneller in slaap kan vallen.

Tip 6: Geen zware maaltijden voor het slapengaan

Onze spijsvertering werkt ‘s avonds een stuk trager dan ‘s morgens. Bovendien vragen vetten en eiwitten meer energie om te verwerken. Het is dus aangeraden om geen zware maaltijden te nuttigen voor het slapengaan. Het voedsel blijft dan immers half verteerd in onze maag tijdens het slapen. En dan is er de verleiding om ‘s avonds laat nog iets te ‘sneukelen’. Een chipske of een stukje chocolade om dat kleine hongertje te stillen. Dat laat je uiteraard ook best achterwege, maar af en toe zondigen mag 😉 

Tip 7: Ademhalingsoefeningen om tot rust te komen

Als je alle tips hebt toegepast en je er alsnog niet in slaagt om de slaap te vatten, kan een ademhalingsoefening helpen. Door je te concentreren op je ademhaling, zal je je langzamerhand ontspannen, een ‘mini meditatie’ dus. Er zijn verschillende oefeningen, maar we geven je er alvast eentje mee. Plaats het puntje van je tong tegen je gehemelte net voor je tanden. Sluit je mond, adem traag in door je neus en tel tot vier. Hou je adem in en tel tot zeven. Adem langzaam uit en tel tot 8. En doe dit 4 keer na elkaar.

Tip 8: Een goed bed

Tot slot is het bed waarin je slaap natuurlijk ook essentieel. Een matras moet optimaal comfort en ondersteuning bieden tijdens het liggen en het bewegen in bed. Bovendien moet de matras goed ventileren zodat vocht en warmte kunnen worden afgevoerd.  Als de matras ondersteund wordt door een kwalitatieve bedbodem, creëert dat extra steun en comfort.

Sweet dreams …

Essentials matrassen

Bij Essentials kan u kiezen tussen 4 matrassen, die elk een specifieke nood invullen. Voor elk wat wils dus.

Essentials boxsprings

De boxsprings van Essentials zijn, net als de matrassen, uitgerust met de gepatenteerde RECOIL pocketveer, die door zijn unieke vorm en extra staal veel beter presteert dan een klassieke pocketveer.
nl_BENL
  • Geen producten in de winkelwagen.